KledingMannen

Hoe milieuvriendelijk is bamboe kleding eigenlijk?

is bamboe kleding milieuvriendelijk
299views

Denken we aan milieuvriendelijke kleding, dan denken we aan bamboe. Uit ons modebeeld. Nu onze samenleving het steeds belangrijker vindt om duurzame keuzes te maken, zien we ook de vraag naar bamboe kleding sterk toenemen. Toch vinden veel mensen het lastig om deze keuze te maken. Niet omdat ze geen duurzamere keuzes willen maken, maar meer omdat ze niet kunnen begrijpen waarom bamboe kleding echt de beste keuze is. Hoe milieuvriendelijk is bamboe kleding eigenlijk? Als je op zoek bent naar duurzame onderkleding, is bamboe dan echt het beste alternatief? Wij zochten het uit!

Beste alternatief voor katoen

Veel mensen weten niet dat katoen een enorme vervuiler is. Vaak kopen we zonder nadenken katoenen kledingstukken en komen we later pas achter de gevolgen van onze keuze. Katoen is namelijk één van de grootste vervuilers van deze planeet. Maar waarom eigenlijk? Bij het produceren van katoen kunnen de volgende vraagtekens gezet worden:

  • Waarom worden er zoveel verschillende bestrijdingsmiddelen gebruikt?
  • Katoen beslaat maar liefst 25% van het wereldverbruik van giftige insecticiden!
  • Bij het produceren van katoen is er ontzettend veel water nodig. Het produceren van één kilo katoen, kost maar liefst 10.000 liter water!

Bij de traditionele productie van katoen is er dus sprake van een zeer grote belasting op het milieu. Hierbij is bamboe verreweg het beste alternatief. Bamboe beschikt immers over de volgende voordelen voor het milieu:

  • Bamboe is een natuurlijke snelgroeier en deze heeft weinig onderhoud nodig. Ook het gebruik van pesticiden of bestrijdingsmiddelen is niet nodig.
  • Bamboe is 100% biologisch afbreekbaar. Dit kan je bijvoorbeeld zelf testen door een oud bamboe bord in de tuin te begraven. Na enkele jaren zal deze volledig opgenomen zijn door de grond.
  • Bamboe verhoogt de vruchtbaarheid van de grond waarop deze groeit.
  • Bamboe neemt 35% meer CO2 op dan andere planten en bomen. Hierdoor gaan ze het broeikaseffect tegen

Na het lezen van bovenstaande voordelen is het voor de meeste mensen wel duidelijk: bamboe is ontzettend duurzaam en een perfect alternatief voor katoen. Durf anders te zijn, kies voor bamboe kleding!

voordelen kleding bamboe

Nog niet perfect?

Alhoewel bamboe een zeer duurzaam materiaal is en zeker als uitstekend alternatief voor andere kledingstoffen mag worden beschouwd, zijn we er natuurlijk nog niet. Sommige stappen in het productieproces kunnen nog altijd verbeterd worden. Nu de vraag naar duurzaamheid groeit, gaan we er ook wel vanuit dat dit gaat gebeuren.

Op dit moment is er nog maar één bezwaar als het gaat om de milieuvriendelijkheid van bamboe kleding. Dit ligt hem niet per se in het produceren van bamboe, maar meer in het productieproces zelf. Hierbij wordt het milieu wel degelijk iets belast, toch is deze belasting veel kleiner dan het productieproces van bijvoorbeeld katoen.

Onze conclusie? Bamboe kleding is inderdaad een zeer milieuvriendelijke keuze. Wel moeten er nog enkele verbeteringen aangebracht worden in het productieproces. Nu de populariteit voor duurzaamheid stijgt, verwachten we dat hier wel een oplossing voor gevonden gaat worden. Bamboe mag zeker duurzaam genoemd worden. Het gaat immers niet alleen om de vezel, maar ook om de gehele levenscyclus van het product. Daarin scoort bamboe zeer goed!

Leave a Response