KledingMannenVrouwen

Vijf milieuvriendelijke manieren om oude kleding weg te doen 

Vijf milieuvriendelijke manieren om oude kleding weg te doen
1.15Kviews

De meeste Nederlanders hebben stapels kleding in hun kast. Gemiddeld kopen we ieder jaar zesenveertig kledingstukken en doen we er veertig weg. Er verdwijnt heel wat textiel in verbrandingsovens. Zonde, want de productie van kleding kost onder andere CO2-uitstoot en water. Dat kan anders en daarom geven wij je een aantal tips die beter zijn voor het milieu.

1. Geef kleding een tweede leven 

Stop niet zomaar je kleding in een vuilniszak en gooi het weg. Doe de kleding in een fjallraven rugzak of boodschappentas en lever het in bij een tweedehandswinkel of doe het in een textielbak. Kleding die in goede staat is wordt weer verkocht. Verkopen is iets wat je zelf natuurlijk ook kan doen. Dit kan op een kledingbeurs, rommelmarkt of op Internet via Marktplaats of Facebook.

2. Breng kleding naar de winkel 

Sommige winkels hanteren een ‘we take it back-recyclingprogramma’. Kapotte, schone en versleten kleding wordt gerecycled of hergebruikt. Voor een fjallraven kanken rugzak met oude kleding krijg je vijftien procent korting op nieuwe kleding die je in de winkel koopt. C&A en H&M hebben bijvoorbeeld  zo’n programma.

3. Hou een ruilparty 

Heb jij een geweldige jurk in jouw kast te hangen, maar zit hij te krap? Zo’n item is geweldig voor een kledingruilparty. Verzamel vriendinnen om je heen die ongeveer dezelfde maat hebben en neem allemaal wat moois mee. Kleding die nog perfect is krijgt op die manier een tweede leven.

4. Geef je kleding weg aan een goed doel 

Er zijn goede doelen in Nederland die kleding doorverkopen of recyclen. Denk aan het Leger des Heils en Dorcas. Het geld wat ze hiermee verdienen wordt weer gebruikt voor hulpacties.

5. Maak iets leuks van je eigen kleding

Heb je kleding in je kast te hangen wat het net niet helemaal is? Bekijk eens video’s op Youtube hoe je hier iets moois van kan maken. Met behulp van knopen, verstellen, andere materialen toevoegen kom je een heel eind. Dit wordt ook wel ‘upcyclen’ genoemd. Wie weet tover jij kledingstukken om tot een tas die net zo mooi is als een fjallraven rugzak.

Leave a Response