KledingMannen

Redenen waarom bamboe een duurzamere optie is dan katoen

Redenen waarom bamboe een duurzamere optie is dan katoen
401views

De laatste jaren maakt kleding van Bamboe een ware opmars in de kledingindustrie. Bamboo heeft van nature en holle structuur. Door die holle structuur kan vocht beter worden gereguleerd dan bijvoorbeeld kleding van wol of katoen. Daarnaast zorgt deze eigenschap er ook voor dat je kleding minder snel gaat stinken. 

Katoen is de boosdoener

Kleding van katoen is een stuk milieuvervuilender dan kleding van bamboe. Het is zelfs zo dat de traditionele productiemethode één van de grootste milieuvervuilers op aarde is. 2,5 procent van de landbouwgrond op aarde wordt gebruikt voor de productie van katoen. De echte boosdoeners zitten hem in de bestrijdingsmiddelen. De wereldwijde kledingindustrie gebruikt:

  • 16% chemische bestrijdingsmiddelen van het totale verbruik in de wereld;
  • 25% giftige insecticiden van het totale verbruik in de wereld;
  • 10% giftige pesticiden van het totale verbruik van de wereld;
  • Daarnaast is er voor de productie van één kilo katoen 10.000 liter water nodig. 

Wat maakt bamboo dan zoveel beter?

Bamboe gebruikt een stuk minder water dan katoen, om precies te zijn ⅓ minder. Nu de wereld aan het opwarmen is moeten we kijken naar hoe om te gaan met water dat steeds schaarser wordt. Bamboe is meer zelfvoorzienend dan katoen, er is geen irrigatie nodig en er wordt een stuk duurzamer omgegaan met water.Wat maakt bamboo dan zoveel beter?

 

Bamboe groeit sneller

Katoen heeft als groot nadeel dat het telkens moet worden geoogst en ook weer opnieuw moet worden geplant. Dit is natuurlijk een aardig arbeidsintensieve klus. Het mooie van bamboe is dat het 5 tot 20 centimeter per dag kan groeien, waardoor bamboe per m2 tot 10x meer opbrengt dan bijvoorbeeld katoen of wol. 

Sterker, zachter dan katoen

Bamboe kan ontzettend lang meegaan, mits het goed wordt verzorgd. Bij goede verzorging zullen bijvoorbeeld bamboo shirts tot drie keer langer meegaan dan kleding van katoen. Kleding van bamboe hoef je minder te wassen, waardoor dit ook meespeelt in de levenscyclus van bijvoorbeeld jouw bamboo t shirt. Daarnaast worden kleuren beter behouden dan bij kleding van katoen. Wat veel mensen als een groot voordeel zien, is dat kleding van bamboe zachter aanvoelt. Ook is het hypoallergeen, waardoor mensen niet snel last krijgen van huidirritaties.

Leave a Response