Heb jij een cyclaam thuis, maar weet je helemaal niks van deze plant af? Hieronder zal er allerlei informatie gegeven worden wat je moet weten over een cyclam.
Cyclamen dat is een geslacht in de sleutelbloemfamilie dat populair is als kamerplant vanwege de kleurrijke bloemen. Cyclamen zijn prachtige planten als je goed weet hoe je ze moet verzorgen, maar helaas gooien heel veel kamerplanten liefhebbers hun cyclaam weg zodra die uitgebloeid is en dat is heel jammer en nergens voor nodig. Je kunt namelijk een cyclaam jarenlang in leven houden.
Wat is nou precies een cyclaam?
Zoals bij de meeste kamerplanten kun je heel veel leren over een cyclaam verzorgen door er een kijkje te nemen naar het natuurlijke habitat van de soort plant. Cyclamen zijn namelijk knolgewassen. Deze planten vinden het niet fijn om teveel water te krijgen, aangezien de knol te gevoelig is en dan rot het. Deze plant komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied. Hier zijn de zomers dus heel erg warm, maar daar hebben de meeste soorten cyclamen zich voor aangepast. Deze plant houdt dus geen winterslaap, maar wel een zomerslaap. Wanneer de temperatuur namelijk stijgt, gaat de cyclaam op ‘stand-by’. Gedurende zomerslaap sterven de bloemen en vaak zelfs de blaadjes af. De knol is echter wel springlevend en klaar om in de herfst weer te beginnen met groeien. Er zijn twee soorten overkoepelende cyclamen: de winterharde soorten en de kamerplanten. Cyclamen persicum is een van de populaire winterharde soorten, terwijl cyclamen hederifolium het binnen dus heel goed doen.
De temperatuur en de locatie voor een cyclaam
Omdat de meeste cyclamen dus een zomerslaap houden, waarderen deze planten een koel plekje zonder in de directe zon te staan. Daarmee imiteer je de wintermaanden waarin de plant dus actief wordt. Onthou dat onze huizen voor de cyclaam in de winter eigenlijk niet ideaal zijn. In plaats van een koel en licht vochtig, is het binnen vaak droog en warm. Wanneer je toch een cyclaam hebt, een tip: houd je cyclaam in ieder geval weg van de verwarming.
Nu je weet wat de juiste temperatuur is, is het ook nog handig dat je een juiste locatie hebt voor je cyclaam. Het fijne aan deze plant is dat die perfect is voor de wat slechter geïsoleerde vensterbanken die voor tropische kamerplanten misschien wat te koud zijn. Indirect licht en niet te warm is waar de cyclaam de voorkeur aan geeft.
De pot en de potgrond
Als je van plan bent om je cyclaam te verpotten kun je het beste wachten tot de zomer, wanneer de plant meestal totaal inactief is en zijn blaadjes heeft laten vallen. Gebruik een potgrond met wat perliet zodat overtollig water kan wegvloeien en veenmos om vocht vast te houden. Dit zorgt er dan uiteindelijk voor dat de wortels genoeg water kunnen opnemen zonder dat de knol gaat rotten. Gebruik altijd een pot met gaatjes in de onderkant zodat er geen water in kan blijven staan.
Hoe geef je een cyclaam water?
Het kan heel lastig zijn om uit te vogelen wanneer en hoe je je cyclaam het best water kunt geven. Hier zijn een paar dingen die je altijd in gedachten moet houden wanneer je de cyclaam water wilt geven:
- Aangezien de cyclaam een knolgewas is, is het niet altijd handig om van bovenaf water te geven. Soms blokkeert de knol de toegang tot de wortels, waardoor het water blijft staan. Dit kan er dan voor zorgen dat de plant tegelijkertijd uitdroogt en begint te rotten.
- Het is dus handiger dat je een pot met gaatjes hebt in de onderkant. Deze kun je dan gemakkelijk op een schaaltje water zetten zodat de potgrond het vocht kan opzuigen.
- Cyclamen houden van lekker en veel water, maar vinden het dus niet fijn om in een natte potgrond te staan. Het beste kun je even aan de grond voelen; als deze droogt begint te worden, kun je de cyclaam water gaan geven.
- En wacht niet te lang, want de cyclaam kan ietwat dramatisch reageren als de potgrond te veel uitdroogt. De blaadjes kunnen slap gaan hangen en soms laat de plant zijn bloemetjes vallen. En dat wil je natuurlijk niet hebben.
De rustperiode van een cyclaam
Deze dingen moet je meenemen als je ervoor wilt zorgen dat je cyclaam in de herfst beter dan ooit terugkomt:
- In april of mei begint de plant te verwelken. Je cyclaam gaat dan hangen en heeft dan slappe blaadjes en bloemen, worden dan geel en sterven af. Haal deze dode gebladerte weg.
- Zet de pot op een koele en droge plek.
- Of wanneer het buiten kouder wordt kan je de knol beter verpotten en terugzetten op zijn normale plekje.